Peter Hellemons

Peter Hellemons is in zijn werk geëvolueerd van het maken van intieme schilderijen naar het gebruik van intieme fotografische beelden. Alle beelden en teksten die hij gebruikt zijn afkomstig uit zijn private domein- zijn gezin, zijn familie. In zijn werk tilt Hellemons deze privébeelden naar een algemener niveau; het persoonlijke wordt algemeen, het incident wordt symbolisch.

De aanleiding om op deze manier te gaan werken, werd pas goed zichtbaar in zijn project "Particulier Domein" wat voor het eerst tentoongesteld werd in het fotomuseum1999. Hellemons ging uit van het fotoarchief van zijn schoonvader, L.P. Polhuis, die een meer dan verdienstelijk amateur fotograaf was en zijn gezinsleven en de ontwikkeling van zijn kinderen vastlegde in een archief van meer dan 1700 dia's.

"De keuze en de toetsing wat je kunt laten zien, en op welke manier, zonder dat je de anderen van het gezin daarmee schaadt, is een langdurig proces dat zeer gevoelig ligt. Ik vergroot het kleine geluk en leed uit, buiten proporties, alles met beeldmateriaal dat uit het gezin voortkomt, het is ook niet belangrijk wie de foto of het stukje film heeft gemaakt. Ik ben de persoon die het achter elkaar zet en het in een context plaatst. Het werk gaat verder dan het plaatje van het gezin dat je ziet, het is de durf om keuzes te maken over iets dat als alledaags wordt gezien."

Cees de Boer